Asielzoekers
Vluchtelingen een plek geven in onze gemeente is een enorme uitdaging. Er is namelijk een tekort aan opvangplekken en er is sprake van woningnood. Samen met de regio werkt Bunschoten aan de opvang, integratie en huisvesting van vluchtelingen. En aan de huisvesting van andere groepen van mensen die dringend een woning nodig hebben, zoals jongeren en senioren. Tegelijkertijd blijft de gemeente aandacht houden voor het tekort aan (betaalbare) huurwoningen. De gemeente Bunschoten wil mensen die dat nodig hebben, waar mogelijk hulp bieden. Sinds 1 februari 2024 is de Spreidingswet van kracht. Gemeenten hebben door deze wet de verplichting om asielzoekers in hun eigen gemeente op te vangen.
Wat zijn asielzoekers?
Een asielzoeker is een vluchteling die asiel heeft aangevraagd om in Nederland te mogen blijven, omdat hij of zij niet meer veilig is in het eigen land en bescherming zoekt.
Wat is de Spreidingswet?
De Spreidingswet zorgt ervoor dat er meer opvangplekken komen en dat vluchtelingen meer en eerlijk verspreid door Nederland kunnen wonen. Elke gemeente wordt verplicht om een aantal asielzoekers op te nemen, afhankelijk van de grootte en de welvaart van de gemeente. Doet een gemeente dat niet, dan wijst het Rijk een plek aan waar de opvang komt. Het nieuwe kabinet heeft aangekondigd de Spreidingswet in te willen trekken, maar op dit moment is de Spreidingswet van kracht waardoor we ons als gemeente samen met alle andere gemeenten in de provincie hieraan moeten houden.
Provinciale Regie Tafel migratie en integratie (PRT)
De Provinciale Regietafels Migratie & Integratie (PRT) geven gezamenlijk uitvoering aan afspraken op het terrein van asiel, huisvesting van statushouders, integratie en participatie.
In de provincie Utrecht zitten van alle 26 gemeenten de verantwoordelijke bestuurders onder voorzitterschap van de Commissaris van de Koning regelmatig aan tafel om plekken te vinden, de doorstroom te bevorderen en oplossingen voor problemen te vinden.
Taakstelling Provincie Utrecht
De Rijksoverheid heeft via een verdeelsleutel in de Spreidingswet het aantal plekken voor de opvang van asielzoekers in de provincies vastgesteld en ook het aantal op te vangen asielzoekers per gemeente. Deze verdeling is tot stand gekomen op basis van het aantal inwoners, de sociaaleconomische status van de gemeenten en het aantal al aanwezige opvangplekken. De Provincie Utrecht moet samen met de 26 gemeenten voor 1 november 2024 een plan maken voor de Rijksoverheid hoe zij 8.207 opvangplekken voor asielzoekers gaan realiseren.
Waarom moeten asielzoekers worden opgevangen?
Asielzoekers ontvluchten vaak oorlog, vervolging, geweld of andere ernstige bedreigingen in hun eigen land. Het gaat om medemensen die in nood zijn, en die we daarom hulp bieden. Veel landen, waaronder Nederland, hebben internationale verdragen hierover ondertekend, zoals het Vluchtelingenverdrag uit 1951. Deze verdragen verplichten landen om mensen die bescherming zoeken tegen vervolging, oorlog of geweld, niet terug te sturen en hen bescherming en opvang te bieden. In Nederland hebben we wetgeving die hierop is gebaseerd. In de wet is de procedure voor het verwerken van asielaanvragen en het tijdelijk opvangen van asielzoekers tijdens deze periode vastgelegd. De gemeente heeft een wettelijke taakstelling voor het opvangen van 141 asielzoekers, waarvan 12 plekken specifiek bedoeld zijn voor minderjarige asielzoekers (AMV’ers).
Wat gaan we nu de komende tijd doen?
De gemeente gaat op zoek naar een plek voor opvang van de asielzoekers die wij moeten opvangen volgens de Spreidingswet. De keuze voor een locatie hangt af van meerdere zaken. Het college wil kunnen nagaan of een bepaalde locatie geschikt is voor asielopvang. Als we denken dat een locatie geschikt is leggen we dat eerst voor aan de gemeenteraad en gaan in gesprek met omwonenden over de uitwerking.
Waar kan ik terecht met vragen of opmerkingen?
Heeft u vragen over de opvang van vluchtelingen of statushouders? Dan kunt u contact opnemen via het telefoonnummer 033 - 299 1411 of een mail sturen naar vluchtelingen@bunschoten.nl.