Bezwaar indienen
Als u het niet eens bent met een besluit van de gemeente kunt u hiertegen (in het algemeen) bezwaar maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een geweigerde omgevingsvergunning. U moet het bezwaar indienen binnen zes weken na de datum van bekendmaking (vaak de datum van verzending) bij het bestuursorgaan dat de beslissing heeft genomen, meestal het college. In het besluit zelf is aangegeven of u bezwaar kunt maken en binnen welke termijn. Het college neemt een beslissing op uw bezwaarschrift. In de meeste gevallen vraagt het college hierbij vooraf advies aan de commissie Bezwaarschriften, een externe onafhankelijke commissie van deskundigen.
Voor het opstellen en indienen van een bezwaarschrift heeft u geen juridische kennis nodig, zolang u maar zorgt dat duidelijk wordt tegen welk besluit u bezwaar aantekent en wat uw argumenten zijn. Mocht u meer zeker willen zijn over de formulering, dan kunt u altijd terecht bij een rechtswinkel (juridisch loket) of eventueel bij uw rechtsbijstandsverzekering.
Vermelden in bezwaarschrift
In uw bezwaarschrift moet u in ieder geval het volgende vermelden:
- Uw naam en adres;
- De datum;
- Tegen welk besluit u bezwaar maakt;
- Reden van uw bezwaar;
- Uw handtekening;
- Zo mogelijk een kopie van dit besluit.
Beroepschrift
U dient een beroepschrift in als u het niet eens bent met de beslissing op uw bezwaarschrift. U hoeft dus niet opnieuw uw bezwaar toe te lichten. Bent u van plan een beroepsprocedure bij de rechtbank te beginnen? Dan is het aan te bevelen raad te vragen aan een advocaat van een rechtswinkel of eventueel bij uw rechtsbijstandsverzekering. Aan uw beroepschrift worden dezelfde eisen gesteld als aan uw bezwaarschrift. Bent u niet eens met de uitspraak van de rechtbank? Dan kunt u (in het algemeen) een hoger beroepschrift indienen bij de Raad van State. Aan uw hoger beroepschrift worden dezelfde eisen gesteld als aan uw beroepschrift.
Afwijkingen
Er zijn besluiten waarop geen bezwaar mogelijk is of waarop een andere beroepsprocedure of hogere beroepsprocedure moet worden gevolgd. De gemeente zal u daar in die gevallen op wijzen.