Duurzame toekomstplannen
Het kabinet publiceerde in 2019 het Klimaatakkoord, de Nederlandse uitwerking van de internationale klimaatafspraken die in 2015 in Parijs zijn gemaakt. De afspraken in het akkoord zijn gericht op het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. Om dit te realiseren moet er meer duurzame energie worden opgewekt en moeten woningen en andere gebouwen niet meer met aardgas worden verwarmd.
De overgang van fossiele brandstoffen (o.a. gas) naar groene energie (o.a. zon en wind) wordt de energietransitie genoemd. Gemeenten hebben een belangrijke rol in de energietransitie. Er worden verschillende plannen gemaakt, die goed op elkaar worden afgestemd, namelijk:
- Regionale Energie Strategie;
- Bunschoten aardgasvrij;
- Grootschalig opwekken van duurzame elektriciteit.
Hieronder vindt u meer informatie over deze plannen.
Netcongestie
In een groot deel van Nederland is het elektriciteitsnet vol. Dit wordt netcongestie genoemd. Dit komt omdat de vraag naar en het aanbod van elektriciteit sneller groeien dan de uitbreiding van het elektriciteitsnet. Grootverbruikers van elektriciteit (oftewel een aansluiting van meer dan 3 x 80 ampère, zoals voorkomt bij grootschalige bedrijven en andere grote gebouwen en grote installaties) kunnen te maken krijgen met netcongestie. Dat betekent dat het niet altijd meer mogelijk is om (middel)grote aansluitingen op het net te krijgen.