Inspirerende voorbeelden
Duurzamer, maar hoe? Wil jij ook gemeente Bunschoten een stukje duurzamer maken? Heb je nog inspirerende voorbeelden nodig? Wellicht helpen de volgende websites en voorbeelden je enigszins op weg.
Inspirerende sites op het gebied van duurzaamheid
• Praktische duurzame tips
• Praktische tips en instructies hoe de tuin te vergroenen en klimaatbestendig in te richten
• Handboek voor een klimaatbestendige tuin
• Bekijk de overstromingskans van uw woning en hoe u zich erop kunt voorbereiden
• Maatregelen kijkend naar energie, water, hitte, luchtkwaliteit, biodiversiteit en meer voor gebouwen, straten en wijken
• Circulair betekent geen afval en geen broeikasgassen als resultaat, maar hoe dan?
• Bekijk welke daken geschikt zijn voor zonnepanelen
Kans op wateroverlast beperken? Ontlast het riool!
Door de klimaatverandering worden er steeds meer en heftigere regenbuien verwacht. Al het regenwater wat valt, moet ergens heen. Bij het opnieuw inrichten van het kruispunt Bikkersweg-Oosterstraat-Prinses Irenestraat en bij de bouw van de nieuwe woningen in Eemlandia is daarom rekening gehouden met het afvoeren van regenwater.
Kruispunt
Bij het kruispunt Bikkersweg-Oosterstraat-Prinses Irenestraat is de regenwaterafvoer niet meer aangesloten op de riolering, maar op de naastgelegen watergang. Dit is gedaan door het gebruiken van een zogenaamde uitstroomvoorziening, zoals op de foto te zien is. Op deze manier wordt het riool minder belast en is er minder kans op wateroverlast bij heftige regenval.
Spuwertje Eemlandia
Bij de nieuwe woningen in Eemlandia bij de voormalige melkfabriek is de regenpijp afgekoppeld met een spuwertje. Hiermee wordt voorkomen dat vuilwater onder de grond op schoonwater wordt aangesloten. Schoon regenwater komt door het afkoppelen via de regenwaterpijp en het spuwertje terecht in het regenwaterriool.
Zelf aan de slag
U kunt zelf ook een bijdrage leveren aan het minder belasten van het riool. Heeft u de regenwaterpijp bijvoorbeeld al afgekoppeld? U kunt vervolgens (een deel van) het regenwater in een regenton, de tuin of in infiltratiekratten onder de grond opvangen. Met een regenton kunt u het water opslaan en later gebruiken voor de planten in de tuin. U kunt het regenwater ook naar de ondergrond van de tuin laten lopen. Zo helpt u planten en diertjes die in de bodem leven en draagt u bij aan voldoende grondwater. Dit grondwater wordt namelijk gebruikt voor onder andere drinkwater en landbouwwater.
Hulp nodig?
De klimaatadaptatiecoach van de gemeente Bunschoten geeft u graag gratis advies over hoe u uw regenwaterpijp kunt afkoppelen en hoe u uw woning en tuin bestendig kan maken tegen hitte, droogte, hevige regenval en wateroverlast. Dit extreme weer kunnen we door klimaatverandering steeds meer verwachten. Kijk voor meer informatie op de pagina van de klimaatadaptatiecoach.