Meer sociale huurwoningen toewijzen aan eigen inwoners

Op “Zuidelijke Hoven” – het vijfde eiland van Rengerswetering – bouwt woningcorporatie G&O in drie gebouwen 82 sociale huurwoningen in de vorm van appartementen met daarbij een ontmoetingsruimte voor senioren uit het complex en buurtbewoners. Deze nieuwbouwwoningen worden in de tweede helft van het jaar 2025 opgeleverd en komen dan beschikbaar voor woningzoekenden. G&O stemt voorafgaand aan de oplevering met de gemeente Bunschoten af welke toewijzingsregels van toepassing zijn.

“De gemeente Bunschoten wil deze nieuwbouwwoningen bij voorkeur maximaal toewijzen aan de eigen inwoners van de gemeente met een lokale bindingsregel (ook wel kernbinding genoemd). De reden hiervoor is dat er grote schaarste is aan dit type woningen”, laat wethouder Wim de Jong weten. Om deze toewijzing mogelijk te maken verzoekt het college  van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad om een tweede wijziging van de Huisvestingsverordening vast te stellen op 6 maart 2025.

Toewijzing

Met deze aanpassing wordt het mogelijk om 50% van alle sociale huurwoningen met een bindingsregel rechtstreeks toe te wijzen aan eigen inwoners. De bindingsregel wordt volledig ingezet bij de op te leveren nieuwbouwwoningen sociale huur, omdat deze gelijktijdig met advertenties op het regionale verdeelplatform Woningnet Eemvallei beschikbaar komen. Dat is anders voor de bestaande sociale huurwoningen, die verspreid over het jaar beschikbaar komen na het vertrek van een vorige huurder. Deze bestaande sociale huurwoningen gaan overigens zonder de bindingsregel ook vaak naar eigen inwoners.

Medio mei 2025 wordt het grootste gedeelte sociale huurwoningen met deze bindingseis geadverteerd. Een aantal woningen zal worden toegekend aan senioren (55+), een aantal is bestemd voor alle doelgroepen met een passend inkomen en een deel wordt specifiek bestemd voor de lage middeninkomens. Om kans te maken op zo’n woning moet een woningzoekende ingeschreven staan bij Woningnet Eemvallei. 

Doorstromen

Aanvullend zal met woningcorporatie G&O ook worden afgesproken om een doorstroommaatregel toe te passen, waarbij inwoners die een huurwoning achterlaten in de gemeente Bunschoten voorrang krijgen. Dit om een maximaal effect te creëren qua verhuisbewegingen, waarbij de vrijkomende bestaande sociale huurwoningen weer kunnen worden ingezet om andere doelgroepen te huisvesten (onder andere overige starters en woningzoekenden, inwoners met een urgentiestatus en statushouders).

  • Van kernbinding is sprake als de nieuwe bewoner een economische en/of maatschappelijke binding heeft met Bunschoten. En wanneer de nieuwe bewoner al woonachtig is in Bunschoten;
  • Van doorstroming is sprake als de nieuwe huurder ook een corporatiewoning achterlaat in Bunschoten. Dit levert minimaal een dubbele verhuisbeweging op en is daarmee een belangrijk instrument om de woningmarkt in beweging te krijgen;
  • Van urgentie is sprake als een bewoner van onze gemeente door een overmachtssituatie buiten eigen schuld dakloos dreigt te worden. Een urgentiestatus wordt toegekend om dat te voorkomen.