Gezond leven: alcohol- en drugspreventie
Een gezondere gemeente Bunschoten, dat is het doel van het lokale preventieakkoord dat in 2021 is getekend. Hierin zijn ambities en acties opgenomen die gericht zijn op het tegengaan van overgewicht, roken, alcohol- en drugsgebruik in de gemeente Bunschoten. Het verminderen van alcohol- en drugsgebruik staat al langer op de agenda: Jellinek, De Boei, Waypoint en de GGD regio Utrecht hebben namelijk in 2014 samen met de gemeente Bunschoten de krachten gebundeld rond preventie van problematisch gebruik van alcohol en drugs.
De afgelopen jaren hebben deze partijen vooral achter de schermen werk verricht. Preventie gaat namelijk in kleine stapjes en begint met verkennen: wat speelt er in de gemeente Bunschoten rond alcohol en drugs? Wat is problematisch gebruik? Wat is gewoon gezellig? Wie heeft er hulp nodig en hoe vindt die persoon de juiste hulp? Er is geïnvesteerd in het netwerk en de samenwerking met bestaande initiatieven, zoals Moedige Moeders, ReWi en Spakenburg United.
Afgelopen jaren
Naast voorbereidingen achter de schermen is er ook zichtbaar werk verricht. De Boei begeleidt jongeren die problemen ervaren, ook als dat gaat over alcohol- en drugsgebruik. Jongerenwerkers van De Boei zijn regelmatig aanwezig op straat en praten met jongeren. Ook op scholen wordt aandacht besteed aan alcohol, roken en drugs en de risico’s die het met zich meebrengt. Verder zijn er programma’s opgezet voor mensen die verslaafd zijn en hun naasten en vinden er jaarlijks bewustwordingscampagnes zoals IkPas en Stoptober plaats. Ook de oprichting van Waypoint Bunschoten is een voorbeeld van wat er zoal gerealiseerd is op het gebied van drank- en drugspreventie.
Komende periode
Naast het voortzetten van de activiteiten die eerder zijn opgestart, worden er ook nieuwe activiteiten ontwikkeld om alcohol- en drugsgebruik onder jongeren tegen te gaan. Er is hiervoor een actieplan opgesteld. De ambitie voor de komende periode is dat er minder overmatig en zwaar gedronken wordt in de gemeente Bunschoten. Alcohol drinken heeft namelijk een grote impact op het leven van jongeren. Onder invloed van alcohol wordt de stap naar andere middelen kleiner en rekken de grenzen op. Ook geven drugsgebruikers in onderzoek aan dat zij zijn gestart met alcoholgebruik. Door de focus op alcohol te leggen wordt dus automatisch ook ingezet op het verminderen van drugsgebruik.
Speerpunten
In het actieplan om drank- en hiermee ook drugsgebruik tegen te gaan, zijn drie speerpunten opgenomen:
- Alternatieve activiteiten organiseren voor de jeugd.
- Praten met de jeugd over de cultuur rond vrije tijd en uitgaan en over het gebruik van drugs en/of alcohol.
- Betrekken van ouders bij het onderwerp alcohol en drugs in de gemeente Bunschoten.
De eerste twee speerpunten zijn de afgelopen jaren al opgestart en worden nog verder uitgebreid. Daarnaast zetten de partijen de komende periode in op het betrekken van de omgeving van jongeren. Het is met name belangrijk dat de ouderbetrokkenheid wordt vergroot. Ouders hebben namelijk een belangrijke rol in de ontwikkeling van het alcoholgedrag van hun kinderen. Daarom is er een oudercomité opgezet. Verder is er een aanbod opgezet voor zowel ouders als jongeren, waaronder preventie op school, straatwerk, inloopavonden en activiteiten voor jongeren en weerbaarheidstrainingen. Het doel van dit alles is om te zorgen dat jongeren minder en overmatig alcohol drinken.
Aanbod van activiteiten en campagnes
- De Boei heeft signalerende en adviserende rol bij scholen, sluit aan bij activiteiten en geeft lessen
- Programma Helder op School bij Oostwende College
- Freedom Youth Center voor jongeren op zaterdagavond
- Sport, Eat en Fun – (De Boei)
- Straatwerk en de Buurtbus
- Weerbaarheidstraining Feel Strong voor jongeren
- IkPas
- Oudercomité
- Stoptober
- Zien drinken doet drinken
- Tienergroep Take Care (De Boei)
- Bijeenkomsten en trainingen voor naasten van verslaafden
- Buddyproject
- Jeugd netwerk(t)