Nieuws uit de raad van 30 januari 2025
Donderdag 30 januari is de eerste raad van 2025 in vergadering bijeengeweest. De heer Boelhout (VVD) is met kennisgeving afwezig. Op de agenda staan twee bespreekstukken en vijf hamerstukken. Het CDA dient een motie vreemd aan de agenda ‘Openbare toiletvoorzieningen’ in.
Tijdens het vragenhalfuur worden er door de CAP vragen gesteld over het taalgebruik in gemeentelijke brieven. De vraag wordt beantwoord door het college.
Hamerstukken
Na het vaststellen van de hamerstukken raadsvoorstel ‘Herstelbesluit bestemmingsplan Eemdijk-Oost naar aanleiding van ingediend beroep’, raadsvoorstel ‘Baggerplan 2024-2028’, raadsvoorstel ‘Oprichting één omgevingsdienst in de provincie Utrecht’, raadsvoorstel ‘Centrumregeling Uitvoering Sociaal Domein Regio Amersfoort’ en raadsvoorstel ‘Verordening antidiscriminatievoorziening 2024’ volgt het eerste bespreekstuk.
Bespreekstukken
Het eerste bespreekstuk op de agenda is het raadsvoorstel ‘Aanvraag verklaring van geen bedenkingen Broerswetering 6-8 (vml. Rabo Lidl). In dit voorstel wordt de raad gevraagd te verklaren geen bedenkingen te hebben tegen de aanvraag voor een omgevingsvergunning van 22 december 2023 voor de herontwikkeling van de panden op de Broerswetering 6-8 naar 31 appartementen, een (grotere) supermarkt met een parkeerkeldergarage en een uitweg en daartoe een ontwerp verklaring van geen bedenkingen af te geven, als bedoeld in artikel 2.27 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht. CDA dient, mede namens ChristenUnie en SGP, een motie (M1) ‘Broerswetering’ in, waarin het college wordt verzocht om spoedig met Syntus in contact te treden over het verplaatsen van de bushalte en als gemeente na te denken over een geschikte plek in het centrum voor het situeren van de bushalte. En om met de exploitant van de supermarkt afspraken te maken, bijvoorbeeld tijdvensters voor laden/lossen, om samenloop met lokale feestdagen en evenementen te minimaliseren. Na debat en standpunten uit de fracties en een reactie van het college op de vragen wordt eerst de motie en vervolgens het raadsvoorstel in stemming gebracht. De motie wordt aangenomen met 13 stemmen voor (CDA, CU, SGP) en 5 stemmen tegen (VVD en CAP). Het raadsvoorstel wordt unaniem aangenomen.
Het tweede bespreekstuk op de agenda is het raadsvoorstel ‘Beëindiging samenwerking BLNP’. Hierin wordt gevraagd geen zienswijze in te dienen op het voorstel tot beëindiging van de gemeenschappelijke regeling BLNP. Ook dit voorstel wordt na een aantal vragen en beantwoording door het college unaniem aangenomen.
Als laatste de motie vreemd aan de agenda, ingediend door het CDA, mede namens de ChristenUnie: M2 ‘Openbare toiletvoorzieningen’. Deze motie verzoekt het college te inventariseren waar in het centrum van Spakenburg en veel bezochte plaatsen in onze gemeente er plekken zijn om in de toekomst vernieuwde openbare toiletvoorzieningen te huisvesten. Ook in de inventarisatie de bestaande locaties én de openingstijden daarvan mee te nemen en het resultaat van de inventarisatie terug te koppelen aan de raad voorafgaand aan de kadernota behandeling. Deze motie wordt na debat en een reactie van het college unaniem aangenomen.
Raadsinformatie
Voor het inzien van de moties en amendementen kun je terecht op bunschoten.raadsinformatie.nl.